Novi e-tečaj CSSU-a – Osnove preventivne zaštite pisane građe

Objavljeno: 16. prosinca 2022.

Obavještavamo sve zainteresirane da je objavljen e-tečaj CSSU-a II.23. Osnove preventivne zaštite pisane građe.

Tečaj je namijenjen knjižničarima, vlasnicima baštinskih knjižnica/zbirki i restauratorima.

E-tečaj će se baviti načelima i metodologijom preventivne zaštite građe te njenom ulogom u kontekstu očuvanja kulturne baštine, a nakon završetka tečaja polaznici će moći definirati osnovne pojmove vezane uz zaštitu knjižnične građe, opisati i analizirati svojstva materijala od kojih se sastoji knjižnična građa, prepoznati i opisati uzroke propadanja građe, predvidjeti moguće posljedice izlaganja građe pojedinim ugrozama, razlikovati osnovne tehnike i metode zaštite, procijeniti važnost provođenja metoda preventivne zaštite te prepoznati i opisati osnovne koncepte upravljanja zaštitom.

Predavačica je Gabriela Aleksić, dipl. ing. grafičke tehnologije, konzervatorica-restauratorica te koordinatorica procesa Opremanje i uvez građe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Pristup e-tečaju u sustavu Srca za e-učenje MoD: https://mod.srce.hr/course/view.php?id=486

Dodatne upute za pristup:

  • Prijava u sustav Srca MoD odvija se putem AAI@EduHr elektroničkog identiteta ili lokalnog korisničkog računa (za one koji nemaju AAI@EduHr račun). Prilikom prvog ulaska u sustav za e-učenje MoD potrebno je u korisničkom profilu upisati adresu e-pošte.
  • Za pristup tečaju potrebno je odabrati opciju „Svi e-kolegiji” u lijevom izborniku, nakon toga „Društveno-humanističko područje” te zatim e-tečaj „Osnove preventivne zaštite pisane građe”.

Nakon završenog e-tečaja polaznik dobiva potvrdu koju može priložiti u svrhu stručnog napredovanja. Tečaju će se moći slobodno pristupiti do kraja 2023. godine.


Podsjećamo na ranije objavljene e-tečajeve CSSU-a III.7. Službene publikacije Republike Hrvatske i njihovo pretraživanje te IV.11. Primjena Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima: identifikacija i opis agenata.

Pridružite se virtualnom učenju uz besplatne e-tečajeve CSSU-a!