Pristup informacijama i komunikaciji u knjižnicama za osobe oštećena vida – upotreba besplatnog čitača zaslona NVDA

II.9. Pristup informacijama i komunikaciji u knjižnicama za osobe oštećena vida – upotreba besplatnog čitača zaslona NVDA

"Image courtesy of krishnan / FreeDigitalPhotos.net".

Upotreba ICT tehnologije za slijepe i slabovidne korisnike knjižnice. Radionica o osnovnoj informatičkoj edukaciji o upotrebi čitača zaslona NVDA

Sadržaj: Upotreba ICT tehnologije za slijepe i slabovidne korisnike knjižnice. Radionica o osnovnoj informatičkoj edukaciji o upotrebi čitača zaslona NVDA: Uvodno o čitaču zaslona NVDA. Preduvjeti za instalaciju NVDA čitača zaslona. Samostalna instalacija NVDA čitača zaslona. Samostalno kreiranje prijenosne inačice NVDA čitača zaslona. Pokretanje i izlazak iz NVDA čitača zaslona. NVDA modifikacijska tipka. NVDA postavke. Tipkovnica. Tipkovnički prečaci i kontrole u sustavu Windows. Tipkovnički prečaci za NVDA čitač zaslona. NVDA čitač zaslona i Windows Explorer. NVDA i Internet. Sustav pomoći. NVDA i programi za obradu teksta. NVDA i elektronička pošta.
Namjena: Knjižničarima, stručnim suradnicima u školama, studentima knjižničarstva. Tečaj je namijenjen svima koji se u svom radu susreću sa slijepim i slabovidnim osobama.
Ishodi učenja: Po završetku tečaja od polaznika se očekuje da će s uspjehom koristiti čitač zaslona i softvera za sintezu govora (NVDA) za slijepe i slabovidne osobe, pomagati pri upotrebi ili otklanjati eventualne probleme u korištenju i instalaciji NVDA.
Odabrana literatura:
1. NV Access : Home of the free NVDA screen reader. Dostupno na: http://www.nvaccess.org/
2. Baričević, Danijel. NVDA : deset minuta do pristupačnog računala / [CD-ROM]. Zagreb : Udruga HUPRT, 2013.

Detalji tečaja

  • 5 sati
  • 0.5 CEU
  • Nema podataka - raspored u pripremi

 

  • Nema podataka - raspored u pripremi
  • 250,00 kn (200 kn + PDV)
  • Nema podataka - raspored u pripremi

 

 

 

 • Nema podataka - raspored u pripremi

Predavači/ce:

Hrvoje Katić, IT stručnjak u Udruzi slijepih Zagreb
Antonia Mikac, IT stručnjak u Udruzi slijepih Zagreb

 

Kompetencijska matrica: C.2.2. , G.1. , G.2. , G.6.
Metode poučavanja: predavanje
Mjerenje postignuća: Polaznici će opisati svoja iskustva u radu sa slijepim i slabovidnim osobama te objasniti primjenu čitača zaslona i softvera za sintezu govora (NVDA) za slijepe i slabovidne osobe.