Suradnja s Europeanom

VIII.1. Edukacija o suradnji s Europeanom

Kako pristupiti digitalizaciji za male baštinske institucije i kako ostvariti suranju s Europeanom?

Sadržaj: U uvodnom predavanju predstavit će se uloga Gradske knjižnice Rijeka u EU projektu AccessIT, dati pregled stanja i izazova u području digitalizacije u Hrvatskoj i europskom kontekstu, pružiti izravan uvid u e-tečajeve. Predstavit će se praktični primjeri, digitalna knjižnica GKR te mogućnosti suradnje.
Tečaj pod nazivom Suradnja s Europeanom namijenjen je onima koji svoj sadržaj žele proslijediti Europeani. Tečaj pokriva viziju koja stoji u pozadini Europeane i objašnjava njezinu tehničku infrastrukturu. Na tečaju se detaljno objašnjavaju postupci koji se moraju slijediti kako bi digitalni izvori kulturne baštine bili dostupni putem Europeane. Trajanje: 2 uvodna sata i e-tečaj (predviđeni rok za savladavanje tečaja je 3 mjeseca)
Namjena: Stručnjacima iz baštinskih institucija (knjižničarima, arhivistima, muzealcima) koji će digitalizirati različite sadržaje koji opisuju lokalnu kulturu. Potrebno je osnovno znanje za korištenje računala i interneta.
Preduvjet: Preduvjet za pohađanje e-tečajeva je CARNet-ova AAI@EduHr lozinka. Gradska knjižnica Rijeka dodjeljuje privremenu lozinku za tu svrhu. Za to je potrebno ispuniti obrazac na internetskoj stranici http://accessitplus.gkr.hr. Od polaznika tečaja se očekuje da nakon prijave samostalno prolaze kroz tečaj i završe ga u roku od 3 mjeseca. Platforma za e-tečajeve je open-source program Moodle, a tečajevi su postavljeni na CARNet-ovim stranicama na adresi http://bit.ly/UQtbjc.
Ishodi učenja: Polaznici tečajeva usvojit će umijeća i znanja neophodna za digitalizaciju kulturnih djela, njihovu agregaciju i dostupnost na način koji je u skladu s međunarodnim standardima i infrastrukturom kao što je Europeana.
Odabrana literatura:
E-tečajevi su interaktivni i u njima su navedeni online izvori koji se preporučuju.

Detalji tečaja

  • 2 uvodna sata + e-tečaj
  • 1 CEU
  • Nema podataka - raspored u pripremi
  • Nema podataka - raspored u pripremi
  • Nema podataka - raspored u pripremi
  • Potvrda dolaska
  • Nema podataka - raspored u pripremi

Predavači/ce:

Andreja Silić Švonja, prof., dipl. knjižničarka
Sara Vukušić, prof., dipl. knjižničarka

 

Kompetencijska matrica: A.1.2.; A.3.2; C.1.2; D.1.1; E.1.1.; G.2.
Metode poučavanja: predavanje i radionica
Mjerenje postignuća: Polaznici će opisati obilježja digitalnih sadržaja s obzirom na zaštitu i očuvanje te metode dugoročnog očuvanja digitalnih sadržaja.