Modul IX: Generičke kompetencije

IX.8. Izrada animacija i prezentacija korištenjem mrežnog alata Powtoon (e-tečaj)

Sadržaj:
E-tečaj bavi se temom izrade animiranih prezentacija u mrežnom alatu PowToon. Tečaj je podijeljen u četiri cjeline. Prva cjelina bavi se teorijskim aspektima PowToon aplikacije te načinima korištenja za izradu edukativnih i promotivnih videomaterijala. Druga cjelina bavi se objašnjenjem i pregledom sučelja aplikacije te će polaznici imati priliku upoznati se s dostupnim funkcionalnostima i značajkama alata.
Treća i četvrta cjelina kroz praktične primjere upoznaju polaznike s procesima izrade, obrade i editiranja animiranih prezentacija.

Namjena:
E-tečaj je namijenjen knjižničarima svih vrsta knjižnica i svih dobnih skupina. Izrada videozapisa i animiranih prezentacija može pomoći knjižničarima kako bi izradili edukativne i/ili promotivne materijale za svoje korisnike, ali i kolege u svrhu kvalitetnijeg prijenosa znanja, informacija i podataka.

Ishodi učenja:
Polaznici će tijekom e-tečaja usvojiti osnovne vještine za izradu animacija i videozapisa te će saznati kako mogu izraditi prezentacije obogaćene animacijama. Polaznici će po odslušanom e-tečaja biti u mogućnosti samostalno izraditi animiranu videoprezentaciju te pronaći i odabrati alate za snimanje i uređivanje prezentacija.

Pristup e-tečaju u sustavu Srca za e-učenje MoD: https://mod.srce.hr/course/view.php?id=544

Dodatne upute za pristup:

  • Prijava u sustav Srca MoD odvija se putem AAI@EduHr elektroničkog identiteta ili lokalnog korisničkog računa (za one koji nemaju AAI@EduHr račun). Prilikom prvog ulaska u sustav za e-učenje MoD potrebno je u korisničkom profilu upisati adresu e-pošte.
  • Za pristup tečaju potrebno je odabrati opciju „Svi e-kolegiji” u lijevom izborniku, nakon toga „Društveno-humanističko područje” te zatim e-tečaj „Izrada animacija i prezentacija korištenjem mrežnog alata Powtoon”.

Tečaju će se moći slobodno pristupiti do 31. prosinca 2024. godine.

Odabrana literatura:

1. CARNET (2016). PowToon. Dostupno na: https://e-laboratorij.carnet.hr/powtoon/

2. Chandler, P. (2015). PowToon. The School Librarian63(2), 84. Dostupno na: https://www.proquest.com/openview/8128335ae7a556b51ae9116e9ec1a26f/1?pq-origsite=gscholar&cbl=296199

3. Edwards, Luke (2022). What is Powtoon and How Can It Be Used for Teaching? Tips and Tricks. Dostupno na: https://www.techlearning.com/how-to/what-is-powtoon-and-how-can-it-be-used-for-teaching-tips-and-tricks

4. Powtoon. Dostupno na: https://www.powtoon.com/

Kompetencijska matrica:
G.1., G3., G.4.

Metode poučavanja:
Čitanje i rad na tekstu, poticanje interakcije sa sadržajima e-tečaja (istraživanje na temelju pripremljenog materijala i poveznica na vanjske sadržaje), samostalno učenje.

Mjerenje postignuća:
Nakon što prođu sve cjeline, polaznici će pristupiti rješavanju online testa.

Informacije o tečaju

Predavač:
dr. sc. Kristina Posavec, znanstveni suradnik

Datum održavanja:

Vrijeme održavanja:
U pripremi

Mjesto održavanja:
Online

Vrijednost:
0.3 CEU

Cijena:
Besplatno

Prijavi se na tečaj