Uporabljivost – temelj izgradnje mrežnih mjesta

VI.4. Uporabljivost – temelj izgradnje mrežnih mjesta

binary-797203_1280

Da bi oblikovanje mrežnih mjesta knjižnica bilo uspješno i da bi korisnici dobili kvalitetan izvor informacija o knjižnici, potrebno je primijeniti brojna znanja o organizaciji informacija u elektroničkoj okolini te načela oblikovanja sučelja prema elektroničkim informacijskim izvorima. Za postizanje uspjeha u oblikovanju kvalitetnih mrežnih mjesta knjižnica potrebno je primijeniti koncept uporabljivosti.

Sadržaj: Izgradnja elektroničkih izvora informacija knjižnica na Internetu dio je svakodnevnog posla knjižničara. Pritom je najčešće riječ o izgradnji ili oblikovanju Web mjesta (eng. Web site) knjižnice koje sadrži osnovne informacije o knjižnici, njezinom fondu i uslugama. Da bi oblikovanje Web mjesta knjižnica bilo uspješno i da bi korisnici dobili kvalitetan izvor informacija o knjižnici, potrebno je primijeniti brojna znanja o organizaciji informacija u elektroničkoj okolini te načela oblikovanja sučelja prema elektroničkim informacijskim izvorima. Za postizanje uspjeha u oblikovanju kvalitetnih Web mjesta knjižnica potrebno je primijeniti koncept uporabljivosti. Općenito, uporabljivost se odnosi se na djelotvornost, efikasnost i zadovoljstvo kojim korisnici ostvaruju pojedine ciljeve u nekoj okolini. U svijetu knjižnica, uporabljivost se odnosi na učinkovit pristup informacijama (Chowdhury). Općenito, uporabljivost možemo shvatiti i kao kvalitativni atribut kojim se utvrđuje lakoća korištenja korisničkog sučelja (prema informacijskom izvoru) (Nielsen). Zbog toga se uporabljivost smatra osobito važnom kod pitanja dizajna kvalitetnih Web sučelja, a taj pojam postao je i osobito važnim u području grafičkog dizajna. Rezultat primjene metoda kojima se provjera stupanja primjene uporabljivosti na Web mjesta knjižnica, trebao bi za rezultat imati ne samo kvalitetnije Web sučelje knjižnice, nego i bolje elektroničke usluge dostupne putem Interneta. Polaznici će biti upoznati s načelima oblikovanja kvalitetnih Web mjesta uključujući i nove trendove poput responzivnog dizajna te se upoznati s najčešćim pogreškama pri oblikovanju Web mjesta.
Namjena: Predavanje je namijenjeno svim kolegicama i kolegama u knjižnicama čiji posao uključuje oblikovanje informacijskih izvora (organizacija sadržaja i izgled sučelja) koji će korisnicima knjižnica biti dostupni na World Wide Webu. Potrebna predznanja: osnove izrade Web stranica.
Ishodi učenja: Sudionici će slušanjem predavanja usvojiti nova znanja vezana uz načela oblikovanja mrežnih mjesta koja će moći praktično primijeniti u praksi.
Odabrana literatura:
1. HTML Responsive Web Design. http://www.w3schools.com/html/html_responsive.asp (4.3.2016.)
2. Responsive Web design: What it is and how to use it.
https://www.smashingmagazine.com/2011/01/guidelines-for-responsive-web-design/ (4.3.2016.)
3. 12 good, bad and ugly web design trends for 2016. https://searchenginewatch.com/sew/review/2438285/12-good-bad-and-ugly-web-design-trends-for-2016 (4.3.2016.)
4. Chowdhury, Sudatta; Landoni, Monica; and Gibb, Forbes. Usability and impact of digital libraries: a review. // Online Information Review (2006), 6; 656-680
5. Koohang, Alex; Ondracek, James. Users’ views about the usability of digital libraries. // British Journal of Educational Technology (2005), 3; 407–423
6. Nielsen, Jakob. Usability 101: Introduction to Usability. URL:http://www.useit.com/alertbox/20030825.html (16.1.2015.)
7. Nielsen, Jakob; Loranger, Hoa. Prioritizing Web usability. Berkeley, Ca. : New Riders, 2006.
8. Web usability: The basics http://www.webcredible.co.uk/user-friendly-resources/web-usability/basics.shtml (4.3.2016.)
9. 25-point Website Usability Checklist http://www.usereffect.com/topic/25-point-website-usability-checklist (4.3.2016.)
10. Usability.gov http://www.usability.gov/guidelines/index.html (4.3.2016.)]

Detalji tečaja

  • 5 sati
  • 0.5 CEU
  • Gradska knjižnica i čitaonica Pula
  • 02.06.2017. 09:00-14:00
  • besplatno

 

  • Potvrda dolaska

 

Predavač:

Prof. dr. sc. Radovan Vrana

 

Kompetencijska matrica: A.3. ,  B.2. ,  C.1.3. ,  D.1.3. ,  D.3.3. ,  G.2.
Metode poučavanja: predavanje i vježbe
Mjerenje postignuća: Polaznici će izraditi analizu oblikovanja mrežnih mjesta.