Održana mrežna radionica „Knjižnice i održivi razvoj“

Objavljeno: 11. rujna 2023.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je mrežna radionica Knjižnice i održivi razvoj. Predavačica Marina Matijević, magistra komunikologije i pokretačica inicijative Ja bolji građanin, predstavila je smjernice pravilnoga razdvajanja otpada koji se proizvodi u knjižnicama u svrhu podizanja svijesti o održivijem upravljanju otpadom. U radionici su sudjelovali djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te voditelji matičnih službi svih vrsta knjižnica, a ukupno je sudjelovalo 138 polaznika.

Centar za stalno stručno usavršavanje knjižničara u Republici Hrvatskoj osigurao je tehničku potporu za održavanje mrežne radionice.

Mrežna radionica dio je projekta Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod nazivom Knjižnice i održivi razvoj – program jačanja kapaciteta NSK koji je financijski poduprlo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a kojemu je svrha educirati djelatnike o konceptima održivosti, zelenoga načina života i poslovanja.

O održivom razvoju raspravlja se danas na globalnoj razini, a knjižnice su temu prepoznale kao važnu za vlastito poslovanje kao i za zajednicu u kojoj djeluju. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu na temelju Strategije razvoja do 2026. godine prepoznala je potrebu za izradbom tzv. zelenoga plana NSK u kojem bi se okrenula zelenijemu poslovanju te provođenju aktivnosti i edukacija za korisnike o održivim temama.

Više o projektu možete pročitati na stranicama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.