Modul II: Knjižnične službe i usluge

II.3. Kako pokrenuti TEDx programe u vlastitoj knjižnici

 

Sadržaj: TED, neprofitna organizacija posvećena idejama vrijednim širenja, započela je s radom kao četverodnevna konferencija u Kaliforniji prije 35 godina te s vremenom narasla u globalnu organizaciju. Na TED-u vodeći svjetski mislioci i stručnjaci održavaju govor svog života u 18 minuta. Govori su poslije dostupni besplatno na www.ted.com. Među poznatijim TED govornicima bili su papa Franjo, Al Gore, Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, sir Richard Branson, Benoit Mandelbrot, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende i bivši britanski premijer Gordon Brown. Dva glavna TED događanja održavaju se svake godine: TED konferencija održava se svakog proljeća u Long Beachu, u Kaliforniji (uz paralelnu konferenciju TEDActive u Palm Springsu), a TEDGlobal svakog ljeta u Edinburghu, u Škotskoj.
S ciljem da potakne građanski aktivizam, odnosno zalaganje i sudjelovanje građana u oblikovanju javnog života lokalne zajednice i društvu općenito, Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” u Koprivnici počela je u svibnju 2013. s organizacijom TEDxKoprivnicaLibrary. Prvi TEDxKoprivnicaLibrary održan je u kolovozu 2013., a Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” prva je knjižnica u Europskoj uniji koja je dobila dopuštenje za održavanje TEDx konferencija. Želja je organizatora da ovaj inovativni program koji potiče obnavljanje lokalnih zajednica u Hrvatskoj s vremenom postane brojniji među knjižnicama. Knjižnice su prepoznate kao zahvalna, javna i svima u zajednici otvorena mjesta za održavanje ovakvih događanja te je namjera predavača potaknuti i ostale knjižničare na organizaciju sličnih događanja.
Predavanje/radionica je koncipirana tako da sudionici prođu sve korake organizacije TEDx programa utemeljene na iskustvu organizatora konferencija TEDxKoprivnicaLibrary. Predavači će kroz praktične primjere i konkretne savjete i rješenja voditi polaznike do krajnjeg cilja – pokretanja TEDx programa.
Predavanje/radionica je podijeljena na sljedeće cjeline:

 1. Povijest TED-a i TEDx-a
 2. Vrste licencija za TEDx program
 3. TEDx pravila a. Osnove organizacije
 4. Razlika između predavanja i TED govora
 5. TEDxLibrary licencija
 6. Brendiranje i naziv TEDx programa
 7. Sponzori i financiranje
 8. Suradnja s medijima
 9. Internetska stranica i društvene mreže
 10. Fotografiranje i snimanje
 11. Potpisivanje ugovora
 12. Organizacija prostora
 13. Komunikacija s govornicima
 14. Koordinacija programa
 15. Pogreške i propusti
 16. Primjeri dobre prakse – TEDxKoprivnicaLibrary, TEDxNKPPBjelovarLibrary i TEDxKarlovacLibrary
 17. Što nakon održanog programa.

Namjena: Knjižničarima iz svih vrsta knjižnica koji žele organizirati TEDx programe u vlastitoj ustanovi te na taj način sudjelovati u svjetskom pokretu širenja vrijednih ideja. Za sudjelovanje u radionici nisu potrebna određena predznanja jer će sudionici tijekom radionice proći kroz sve elemente potrebne za implementiranje TEDx programa u programe vlastite ustanove.

Ishodi učenja: Polaznici će na tečaju usvojiti osnovne organizacijske vještine i znanja potrebna za pokretanje TEDx programa u vlastitoj knjižnici. Nakon predavanja/radionice bit će u mogućnosti samostalno organizirati TEDx programe, usvojiti osnovna TEDx pravila potrebna za organizaciju te samostalno pronaći odgovore na sve probleme koji se pojavljuju u organizaciji programa. Predavači će podijeliti svoje šestogodišnje iskustvo u organizaciji konferencija, uključujući pogreške i primjere dobre prakse, te općenita znanja utemeljena na pozitivnim reakcijama koprivničke publike koja prati konferencije.

Odabrana literatura:
1. Chung, B. As libraries become cultural hubs, TEDx events bring the community in. (7.1.2015.) Dostupno na: http://blog.ted.com/as-libraries-become-cultural-hubs-tedx-events-bring-the-community-in/ (23.11.2019.)
2. Lukačić, P. TEDxKoprivnicaLibrary – velike ideje u malom gradu. // Vjesnik bibliotekara Hrvatske 58, 1-2(2015), str. 297-303. http://hrcak.srce.hr/143639 (23.11.2019.)
3. Krulić Gačan, M. Lukačić, P. Library as a TEDx platform. Dostupno na: https://npsig.wordpress.com/tag/koprivnica-library/ (23.11.2019.)
4. About TEDx & Libraries. American Library Association. Dostupno na: http://www.ala.org/tools/librariestransform/tedx-libraries (23.11.2019.)
5. Lukačić, P. TEDxKoprivnicaLibrary – library filled with ideas worth spreading. Wednesday Afternoon Ignite Talks / Next Library 2017. Od 6 minute. Dostupno na: http://www.nextlibrary.net/video/wednesday-afternoon-ignite-talks-next-library-2017 (23.11.2019.)

Kompetencijska matrica:
C.1.3., F.1., F.2., F.5., G.1., G.5.

Metode poučavanja:
predavanje i radionica

Mjerenje postignuća:
Polaznici će uz pomoć predavača osmisliti “probni” TEDxKnjižnica program s osnovnom pripremom uz aktivnu pomoć predavača.

Informacije o tečaju

Predavači:

Petar Lukačić, prof., viši knjižničar

Ana Škvarić, viša knjižničarka

Datum održavanja:

zakazano

Vrijeme održavanja:
U pripremi

Mjesto održavanja:
U pripremi

Vrijednost:
0.4 CEU

Cijena:
Besplatno

Prijavi se na tečaj